Dijalekti žute strnadice u Hrvatskoj about_us news tutorials links login

O projektu

Projekt „Dijalekti žute strnadice u Hrvatskoj“ inspiriran je vrlo uspješnim projektom građanske znanosti „Dijalekti češke žute strnadice“ (“Nářečí českých strnadů”) koji se provodi u Češkoj Republici od 2011. godine. Nalazi se na mrežnoj stranici projekta “Yellowhammer Dialects”, koji se fokusira na usporedbu invazivne populacije na Novom Zelandu i ishodišne populacije iz Velike Britanije.

Zašto žuta strnadica?

Žuta strnadica je široko rasprostranjena, mala i vrlo upadljiva pjevica idealna za proučavanje uloga dijalekata u zvučnoj komunikaciji životinja. Njezin jednostavni pjev može se rasporediti u nekoliko dijalekata koji su široko rasprostranjeni u Europi, ali preklapaju se mozaički. Većina ptica na nekom lokalitetu pjeva samo jednim dijalektom, što je stabilno tijekom godina.

Zašto volonteri?

Žutu strnadicu je lako prepoznati, pjeva sve do kasno u sezoni i njezin pjev može se snimiti većinom običnih uređaja (uključujući pametne telefone, digitalne kamere i snimače zvuka). Zbog toga obični građani kao što su promatrači ptica, turisti ili zaljubljenici u prirodu mogu snimati pjev žute strnadice u svojoj neposrednoj blizini, slati snimke na internet i na taj način doprinositi projektu velikih razmjera koji ne bi bilo moguće provoditi bez njihovog sudjelovanja.

Može li to funkcionirati?

Sličan projekt građanske znanosti o dijalektima žute strnadice bio je u Češkoj Republici veliki uspjeh. Tijekom 7 godine dobili smo više od 4000 snimaka koje su pokrivale gotovo cijelu zemlju. Snimanje žutih strnadica obogatilo je dnevne šetnje, bicikliranja ili obiteljske izlete naših volontera. Za neke je snimanje na različitim mjestima i pokazivanje tih snimki na interaktivnim kartama na mrežnim stranicama postala prava strast.

Želite li pomoći?

Ukoliko možete za nas snimati pjev žute strnadice samo pratite žuta polja na vrhu stranice. Ona će vas voditi kroz sve važne korake.

> Nastavite do prvog koraka (O žutoj strnadici)